Какво е stiffness или твърдост на ракетата?

ThePunisher

Administrator
Екип
Ако сте заети да разглеждате пазара на ракети за тенис, вероятно се опитвате да разберете всички цифри, които виждате. "Спецификациите" на ракетата показват всичко, което наистина трябва да знаете за всяка ракета, и те ще ви дадат най-добрата представа за това как ще играе ракетата, преди дори да сте ударили топката. Една от най-показателните спецификации е твърдостта на ракетата и е важно да разберете какво означава това число, преди да обмислите покупката на определена ракета.

Твърдостта на ракетата се определя от това колко се огъва рамката при контакт с топката. Числото, което виждате, е в пряка връзка с това колко се изкривява ракетата при удара на топката. Така че по-високата оценка на твърдостта е свързана с по-малко огъване на ракетата при контакт. По-ниска оценка означава, че ракетата ще се огъва повече при контакт.

Ракетите на пазара имат твърдост от 40 до 80. Най-популярните ракети обаче обикновено са с твърдост между 60 и 70. Разликата между ракета с рейтинг 60 и ракета с рейтинг 70 е доста съществена. Примери за "меки" ракети са Wilson Blade (61-62), Head Speed MP или Pro (62), Yonex Vcore Pro (59-60), а за "твърди" - Wilson Ultra (73), Babolat Pure Aero и Drive (67-71), Wilson Pro Staff (68) и други.

В тази тема ще разгледаме подробно какво означава "твърдост на ракетата", как твърдостта влияе на усещането при игра, как твърдостта влияе на потенциалните наранявания и примери за ракети с висока и ниска оценка на твърдостта. Да започваме!

твърдост на ракетите

Какво означава твърдост при ракетите за тенис?​

Засегнахме го по-горе, но твърдостта се определя от това колко се огъва рамката при контакт с топката. "Твърдите" ракети са по-малко изкривени при удар от "гъвкавите" рамки, ако приемем, че всички останали спецификации са еднакви.

Твърдостта на ракетата е една от най-важните спецификации, тъй като тя влияе значително върху усещането на играча при контакта с ракетата. Това число обикновено обърква хората и, честно казано, объркваше и мен в началото.

Когато казваме, че ракетата се изкривява при удар, това не е нещо видимо с просто око. Гъвкавите ракети няма да се изкривят до степен, в която да го видите при удряне на топката, но играчите определено ще усетят разлика по начина, по който топката се отделя от струните и кордажа.

Как се определя твърдостта?​

И така, ако не можете да видите огъването на ракетата, как хората могат да определят колко твърда е една рамка? Не можете да огънете дори най-гъвкавите рамки на коляно и да очаквате да видите нещо.

Съществуват машини, които определят твърдостта на ракетата. Тези машини се използват от компаниите за ракети, за да поставят число на рейтинга, така че потребителите им да имат по-добра представа за това как ще играе ракетата.

Как влияе твърдостта на ракетата?​

Сега е време за важната част: Защо твърдостта има значение? Твърдостта определя колко контрол и усещане има ракетата. Ето защо тази спецификация трябва да бъде толкова ключов фактор, когато решавате коя ракета да използвате.

Причината, поради която тази оценка е объркваща за мнозина, е, че формулировката е леко противоречива. Някои играчи стигат до заключението, че по-високата оценка за твърдост ще доведе до усещане за твърдост на самата ракета, като на дъска (т.е. повече контрол, по-малко сила). Всъщност истината е точно обратната. Запомнете, че по-твърдите ракети всъщност позволяват повече мощност, а не по-малко.

Звучи странно, но след като бъде обяснено, ще придобие малко повече смисъл. Твърдите рамки позволяват на енергията да отскочи бързо и експлозивно от струните при удар. Колкото по-твърда е рамката, толкова по-малко енергия се предава на ракетата (и следователно в топката има повече енергия). По-малко твърдите рамки поглъщат повече енергия от топката и следователно ракетата ще осигури по-малко енергия при прехвърлянето на топката от струните.

Увеличава ли твърдостта риска от тенис лакът?​

Това е често срещан въпрос. Отговорът е "да", определено, но тя не е единствената специфика, която може да допринесе за травмата. Комбинацията от твърда и лека ракета може да доведе до травми заради начина, по който ставите се разклащат, особено при зацепвания в техниката. По-малко твърдите ракети също могат да доведат до травми, главно ако са тежки, защото ставите в крайна сметка поемат голяма част от удара при контакт, когато ракетата не се огъва.

Твърдостта на ракетата може да доведе до травми, но това не винаги е толкова просто, колкото да използвате ракета с различна твърдост. Важно е да се разгледа цялата картина, а не само една от спецификациите на ракетата.
 

Горе