Най-добрите възможности за качествено наплитане на тенис ракети в София

ThePunisher

Administrator
Екип

Отварям една интересна тема "Къде наплитате тенис ракетите си в София и какви са впечатления ви?"​


През годините съм наплитал на много места и при различни хора, но впечатленията ми като цяло не бяха добри и сменях местата редовно. Основните проблеми, с които се сблъсквах бяха често късане на кордажа, бързо падане на твърдостта на кордажа на ракетата, дълго чакане и молене за наплитане, изчерпване на определен вид кордаж и принудителна смяна с подобен. Друг голям проблем, който забелязах беше малкото информация, която получавах за видовете кордажи и как те влияят върху тялото и играта ми. Никой не ми предлагаше варианти или ме питаше "Какъв стил играя, колко често играя и т.н." Най-честият и глупав въпрос, който получавах беше "Какъв цвят да бъде кордажът?":ROFLMAO::LOL: Сега връщам годините назад и се смея на себе си как съм подценявал проблема с наплитането и избора на кордаж.

Според мен най-добрата възможност за наплитане на ракета в София е Пепи Котев. Над 90% от любителите и млади състезатели, с които играя редовно ходят при него и не съм чул едно оплакване или проблем с ракета. Разполага с десетки марки и модели кордажи в наличност (няма опасност някой да свърши), много опит и впечатления към различните, винаги ще ти помогне със съвет или идея. Повечето пъти наплита от днеска за днеска или най-много от днеска за утре, което е голям плюс за редовно играещи хора като нас, които нямат търпение да чакат. И не на последно място цените му за услугата са много народни. Препоръчвам го с две ръце и оставям негов телефон, ако някой иска да се възползва от професионално наплитане на ракети - 0888 95 11 55 (Петър Котев).

Други възможности, които по-рядко използвам са в магазините на Wilson или Babolat. Там момчетата също са добри, но цените са по-високи и не винаги става в бързи срокове.

Колко често трябва да сменяме нашия кордаж на ракетата?​

Ще намерите различна информация от типа "Колкото пъти играя седмично, толкова пъти трябва да пренаплитам годишно". На този въпрос няма еднозначен отговор или универсално правило. Моят съвет е веднага щом омекне или усетите дискомфорт в играта. Ако мога да си позволя, бих наплитал през две седмици, макар че играя 4-5 пъти седмично. Най-добре е да имате 2 еднакви или подобни ракети и да ги въртите и наплитате.
Професионално наплитане на ракети

Изборът на правилния кордаж за вас е от голямо значение, тъй като при неправилен модел или твърдост на кордажа на ракетата (най-важният параметър за играта) може да се получат нежелани травми като “тенис лакът“, болки в раменете, китката или кръста. Трябва да знаете, че при по-голямо напрежение контролът става по-добър, но са необходими повече усилия и се увеличава шока от удара върху ръката. Редица играчи използват така наречените хибридни кордажи, които са комбинация от два различни материала за дългите и късите редове. Точно за подобен тип тънкости може да се доверите на Пепи Котев, който е енциклопедия на тази тематика.

Мога ли да направя незабавна проверка на напрежението на моята тенис ракета чрез звук?​

Колкото и да звучи невероятно... Да! Преди 3 години Ивайло Величков пуска приложение, което мери кордажа ви безпогрешно. Той е бронзов медалист на Международна олимпиада по физика и огромен почитател на тениса. И така, комбинирайки огромните познания в науката и спорта - Ивайло създава „TennisTension". Приложението може да свалите от ТУК и да уважите неговия и труда на програмиста му Иван Доков, като си го закупите срещу скромна сума. Още информация за „TennisTension" може да прочетете ТУК.

Приложение за измерване напрежението на тенис ракетата
 
Последно редактирано:

kiro

Member
За Пепи потвърждавам, страхотен професионалист ! Винаги може да се консултираш с него не само за кордажи, всичко свързано с тениса е компетентен. Аз лично наплитам при Мишо от Babolat но там имам лични уговорки с него.
Препоръчвам и двамата :)
 

tennisfox

New member
Пепи е човека!

Има много мнения за това как и колко често да се наплита ракетата. Отнема време, докато си намериш точния кордаж. Опитайте този онлайн инструмент за изчисляване на килограмите според ракетата и стила на игра. След това питайте Котев :)
 

Горе