Тенисът или бадминтонът е по-трудният спорт

Кой спорт е по труден: тенисът или бадминтона?
Това е често задаван въпрос, що се касае за овладяване на умения. Характерното е, „е и двата спорта са ракетни, но винаги се сравняват по различни начини. При тях, за да играе човек добре, трябва да притежава качества като голяма скорост, пъргавина и издръжливост. Координацията между ръцете и очите също трябва да е перфектна. И двата спорта изглеждат лесни за започване, но всъщност са доста трудни за овладяване и надграждане.

Все пак да се върнем на въпроса: кой е по-трудният спорт: тенисът или бадминтонът?

Ако съпоставим двата спорта едно към едно, с изненада ще открием, че всъщност бадминтонът е много по-труден от тениса във физически мащаб, защото там се разчита на скорост, пъргавина и експлозивна сила. При бадминтона вариациите на ударите с в пъти повече, отколкото при тениса. Затова, ако решите да се занимавате с бадминтон, определено има какво да научите. Въпреки че кортът за бадминтон е по-малък от този за тенис, придвижването е много по-бързо.

Следователно вие трябва да притежавате бързи крака и бързи реакции, тъй като перото не тупка и нямате миг време за губене. Ако искаме обаче да сравним двата спорта, анализът ни трябва да бъде по-задълбочен, защото бадминтонът, както и тенисът притежават уникални аспекти и имат своя собствена динамика.

Бързина и физическа издръжливост

Когато сравняваме издръжливостта при тениса и бадминтона, вие трябва да я притежавате и при двата вида спорт, ако искате да играете на по-високо ниво от аматьор. Въпреки това, дори и ако сте любител, издръжливостта, скоростта и силата са много важни фактори и за двата спорта.

Работа с краката и покриване на игралното поле

Най-важното е пъргавината и правилното тичане и при двата спорта. Но при бадминтона движенията са внезапни, по-къси и резки, с постоянна смяна на посоката. Има скокове и тичане. При тениса движенията на краката са бързи, но по-равномерни, като освен бягане понякога се налага и плъзгане.

Факт е, че кортът за тенис е един и половина пъти по-голям от този за бадминтон. Тенисистите се стремят да отиграят топката от основната линия, защото чакат топката да отскочи. Те се стараят да покрият целия корт, а често се налага да обхванат и полето извън корта. При тениса разстоянията, които трябва да пробягате, са по-дълги, отколкото в бадминтона.
При бадминтона, когато перцето тупне или удари мрежата, разиграването вече е приключило. Играчът няма смисъл да излиза извън корта, защото се знае, че разиграването е приключило. Но тук реакциите са много по-бързи, движенията на краката също са доста по-бързи, като играчът се старае да обхване целия корт. Разстоянията могат да бъдат дълги и къси, но скоростта е голяма по време на цялата игра. Трябва да притежавате известна експлозивна сила и пъргавост, с която да покриете цялото игрално поле.

Ако играете по двойки, е доста по-щадящо като тичане, защото покривате доста по-малко от корта. Това важи и за двата спорта. Но и при двойките могат да възникнат дълги и изморителни разигравания, които да ви изтощят.

Продължителност на срещите, геймовете, мачовете и почивките

Един тенис мач на световно ниво варира от час до 3, а понякога и 5 часа. Това е твърде дълго време, прекарано на корта. Има мач, който е рекордьор и е продължил над 11 часа.
За сметка на тениса един мач на бадминтон варира от 20-30 минути до по-малко от два часа, но средната продължителност е около 35 минути. Всичко зависи от равностойността на противниците.

Стилът на игра в бадминтона е различен от този при тениса. Мач на двойки при мъжете може да завърши за по-малко 30 минути, докато женските двойки са по-продължителни понякога. Когато двойките са равностойни, срещата по бадминтон може да продължи над 1 час.
Рекордът за най-дълга среща по бадминтон е 2 часа и 41 минути – мъже двойки, японци срещу индонезийци. Японците успяват да надделеят.
Тенис мачът като цяло винаги е по-дълъг от мача по бадминтон. Това важи и за професионалното ниво, и за любителското.

При бадминтона не се губи никакво време по време на игра. Съдиите следят за всяко размотаване преди изпълнението на сервиз и го санкционират. Т.е. бадминтонистът няма време за почивка между разиграванията, с изключение на официалните почивки между геймовете и на 11-ата точка.

Активната игра в бадминтона е много по-висока от тази в тениса. От един час поне 30 минути се играе активно.

Дължина на разиграванията при тенис и бадминтон

Ако се чудите дали тенисът или бадминтонът има по-дълги разигравания, то ще ви кажем, че състезанията по тенис продължават по-дълго от тези по бадминтон. Все пак кортът за тенис е по-голям, топката лети по-бавно, тя може да отскочи, а разиграванията са по-дълги. В бадминтона също може да се получи дълго разиграване, най-често това е при игра на двойки с равностойни противници, които имат отлична защита. Ударите по време на 30-секундно разиграване при бадминтона са двойно повече от ударите на 30-секундно разиграване при тениса! Това показва, че бадминтонът има по-висока интензивност от тениса.

Техника, овладяване на перото или топката

И двата спорта са с ракета, затова най-трудното е да се овладеят топката и перцето. Всички удари са различни и имат различна техника на изпълнение.

Тенис удари

За да стане мощен удар в тениса, вие трябва да имате силна китка. Тенис ракетата е по-тежка от бадминтон ракетата. Затова контролът на някои удари става доста по-труден.
Въртенето на топката също е от значение в тениса. Трябва да можете да го укротите и да го насочите във ваша полза. Това никак не е лесно, защото, когато топката е сечена и лифтирана, тя се отиграва трудно. Затова е важно да я върнете правилно.

Удари в бадминтона

Тук ударите са повече и са най-разнообразни. Необходимо е да играете в много повече и разнообразни позиции, отколкото при тениса. Трябва да можете да удряте перцето на различни височини. От удар над главата може да се наложи да ударите отдолу, на нивото на краката. В бадминтона има завъртания, скачания, размяна на краката, изобщо пълна лудница от движения.
Всеки бадминтонист трябва да притежава мощност и финес. Агресията и контролът над перото трябва да са водещи. Ударите са двойно повече като разновидности от тениса, както и като терминология.

В бадминтона е много трудно да ударите по един и същи начин перото няколко пъти. Често пъти можете да излъжете с едно движение на китката противника, като го пратите в грешен ъгъл. Така рушите неговата работа с краката и успявате да му отбележите точка.
Много е трудно да научите абсолютно всички удари в бадминтона. Дори най-големите играчи винаги има какво да ги изненада.

Тактика и умствена сила

За да спортувате, трябва да имате изградена тактика и умствена устойчивост. Тенисисти и бадминтонисти ги използват различно.

Разиграване, точкуване и сервиране

При бадминтона е важно да се изпълни добър сервис, да се поеме инициативата и да се води играта. Защитата при забивите е много важна, защото те са много по-чести удари от тениса. Затова тези, които могат да връщат забивите, имат голямо предимство.
При бадминтона най-лесният начин да спечелите точка е да приземите перцето в полето на противника. Когато се защитавате, вие трябва да очаквате удар към земята от вашия опонент. А когато атакувате, вие се стремите да направите абсолютно същото. В тениса не е точно така, няма я тази динамика. При равностойни играчи в тениса има тактически прийоми и дълги разигравания с цел един от двамата да сбърка топката. Тук се цели по-дълго разкарване на противника по корта.

Сервисът е голямата разлика при бадминтона и тениса.
В бадминтона сервисът е пасивен, т.е. много трудно може да се направи точка от сервис. При тениса сервисът е сериозно оръжие, той дава предимство и редовно се правят точки от него. Играчът, който сервира при тенис, винаги има голямо предимство пред посрещащия. Докато при бадминтона на практика това предимство отсъства. Нещо повече, ако сервисът не е достатъчно висок и дълъг, той може да се забие. Късият сервис също може да се отиграе над мрежата, ако е по-висок от необходимото.

Цената на грешките

Бадминтонът се играе до 21 точки. Всяка грешка е точка. Тенисът е или 2 от 3, или 3 от 5 сета, като всеки сет има минимум 6 гейма. В тениса възможността да направиш обрат и да се върнеш в мача е доста по-голяма, докато при бадминтона цената на грешката е доста по-голяма. Ако противникът ви води с повече от 10 точки в резултата, обратът в дадения гейм е много по-труден. На практика, ако той ви води с 10 точки, вие трябва да спечелите два пъти повече точки от него, за да измъкнете гейма. Често пъти един мач в бадминтона се решава на ранен етап, когато някой играч се откъсне с доста точки преднина. Това прави бадминтона много труден спорт за посредствените играчи. Все пак в тениса можете да се отпуснете и да си позволите известен брой грешки.

Качества и характер на двата спорта

Може би се чудите дали тенисът или бадминтонът са по-динамични? Тенисът и бадминтонът имат уникални качества. Много от тях определят естеството на това как хората играят.
Тенисът изисква издръжливост. Играчите прекарват дълго време на корта. Срещите са изтощителни, твърде дълги, играчите тичат на големи разстояния по корта.
Самото стоене няколко часа на корта е изморително. Затова всички тенисисти се стремят към пробив, което да реши бързо мача в тяхна полза. Идеята е да водиш разиграването и да не позволяваш на съперника да те притиска. Ако се отпуснеш и не го разиграваш, рискуваш мачът ти да се проточи дълго време.
В модерния тенис има доста подобрени удари и изчистен сервис. Разстоянията се покриват по-бързо и ефективно. Има спринтирания към топката. Сръчността е важна, но не е най-ключовият фактор, защото времето за реакция по топката е повече, отколкото перцето в бадминтона.

Бадминтон – тест за скорост, мощност и изчисление

Бадминтонът е най-бързият ракетен спорт в света. Добрите играчи удрят перцето с над 350 км в час. Най-бързата скорост при бадминтона е 493 км в час при тестови условия и 426 км в час на ниво на състезание.
В бадминтона бързината и силата са водещи, следвани от тактическата борба и прецизността. Начинаещите се учат на скорост в хода на играта. Темпото при професионалистите се покачва. Агресивността е водеща при отбелязването на точките. Трудно се печели разиграване, ако решите само да се отбранявате. Играчите тренират бързина на краката, правилни стъпки и бързина на ударите.
Бадминтонистите трябва да притежават анаеробни възможности, за да играят ефективно. Нуждаят се от издръжливост, за да могат да стигнат до краен успех.
Бадминтонът изисква много точност. Играчът трябва да притиска опонента си, за да го надиграе. Ако се чудите дали тенисът или бадминтонът е по-труден, статията вече ви е отговорила на въпроса.

Заключение

Сравняването на тенис и бадминтон е като сравняване на ябълки и круши. Те имат прилики като ракетни спортове, но със сигурност бадминтонът е по-трудният спорт както физически, така и технически. Тактиките са съобразени с хилядите различни стилове на игра.
Ако сте начинаещ и се питате дали е лесно да се играе бадминтон, отговорът е да. Когато се играе с приятели, спортът е изключително забавен. Създават се нови хубави приятелства, дори и бизнес контакти. Лекотата, с която се удря перцето, е зарибяваща. Това позволява малки и големи да се забавляват от сърце, когато хванат ракета за бадминтон.
Ако сте начинаещ или по-напреднал играч, това е спорт, който ще ви раздвижи. Хората са пригодени за постоянно движение, ние не сме създадени да седим неподвижно. Бадминтонът ни кара да се движим и ни помага да се чувстваме добре. Той ни разтоварва и ни вкарва в здравословен режим.

Елате да тренирате бадминтон с инструктор!

Повече на https://badminton.bg
 

ThePunisher

Administrator
Екип
Бреййй, не съм се замислял. Моята теория е малко по-друга за нещата. Никога не съм играл на професионално поле с точки, но фактът че със сина ми за 3-4 дена игра правим 50-60 удара подавания ме навежда на мисълта, че бадминтонът е доста по-лесен спорт от тениса. Ако за 3-4 дни успеем на корта да ударим от Т-то, да не говорим от основната линия 50-60 удара в разиграване - евала! Иначе доводите, които колегата изнася горе са много добри, но нямам преки наблюдения. Със сигурност е по-пестелив спорт откъм травми и контузии...
 

Горе